x تبلیغات
مواد افزودنی بتن

ژل میکروسیلیس چیست

مواد اصلی تشکیل دهنده ترکیبات موجود در انواع ژل میکروسیلیکا عبارت‌اند از: پودر میکروسیلیس، فوق روان کننده بتن بر پایه پلی نفتالین، لیگنو و کربوکسیلات اتر، واترپروف، کاتالیزورها و الیاف پلی پروپیلن (الیاف پ پ) است، در واقع افزودنی مکمل بتن، محصولی چند منظوره از مواد افزودنی بتن که علاوه بر بالا بردن اسلامپ بتن در زمان ساخت، محصولی نفوذ ناپذیر تولید می‌کند.

ژل میکروسیلیس چیست

میکروسیلیس پودری که در ترکیب این مواد افزودنی شیمیایی به کار رفته، در ارتقای کیفی مخلوط سیمانی به همراه مواد کاهنده آب بتن برای حل یکی از چالش ها و مشکلات رایج در بتن ریزی‌های با تراکم میلگرد بالا، پرهیز از ایجاد ترک‌های سازه‌ای و مقابله با مسائلی، از این دست استفاده می‌شوند. انواع ژل میکروسیلیس، علاوه بر بالا بردن اسلامپ بتن در زمان ساخت، باعث تولید محصولی نفوذناپذیر می‌گردد و در بالا بردن مقاومت های خمشی و کششی بتن بسیار تأثیرگذار است.

میکروسیلیس چیست

میکروسیلیس (دوده سیلیس) یکی از محصولات جانبی صنایع فلز سیلیکون یا فروسیلیکون است، میکروسیلیکا یک دی اکسید سیلیکون آمورف – SiO2 است که به صورت گاز در کوره های قوس الکتریکی غوطه ور در طی احیای کوارتز بسیار خالص تولید می شود. با تولید فلز مذاب، گازی بر پایه غبار سیلیس منتشر می شود.

این دوده گازی، با بالا آمدن، به سرعت سرد می شود و ذرات بسیار ریز و بی شکل و کروی شکل پودر میکروسیلیس را تشکیل می دهد، سیستمی برای فیلتر هوای گرم و گازهای خارج شده از کوره، این بخار گاز در کلکتورهای کیسه ای به صورت پودر بسیار ریز ذرات کروی با قطر متوسط ​​0.1 تا 0.3 میکرون با سطحی بین 17 تا 30 متر مربع بر گرم متراکم می شود. این محصول هم به صورت پودری و هم به صورت ژل شده در صنعت ساختمان کاربرد دارد.

مشخصات فنی میکروسیلیس

  • فرم موجود: پودر بسیار ریز آمورف (بی شکل).
  • رنگ معمولی: خاکستری (حالت طبیعی سفید مایل به خاکستری است و رنگ به تدریج با افزایش تراکم عمیق‌تر می‌شود)
  • سطح ویژه: ۱۵ ~ ۲۸ متر مربع / گرم
  • چگالی ظاهری شل: ۲۰۰ تا ۳۵۰ کیلوگرم بر متر مکعب
  • شاخص فعالیت: ≥ ۸۵٪
  • نسبت تقاضای آب: ≤ ۱۲۵٪

مشخصات شیمیایی میکروسیلیس

اجزء شیمیایی اصلی پودر میکرو سیلیس SiO2 با محتوای ۸۵ تا ۹۷ درصد است. عناصر آن شامل Fe2O3، Al2O3، CaO، K2O، Na2O، MgO، C و غیره است. واکنش نانوسیلیس با کلسیم هیدروکسید که از مواد حاصل از هیدراسیون سیمان و آب اختلاط است منجر به تولید ژل کلسیم سیلیکات آلومینات (CSH) شده که می‌تواند خلل و فرج را در بتن کاهش داده و منجر به کاهش تخلل و نفوذپذیری بتن شود. تحقیقات نشان داده است جایگزینی دوده سیلیکافیوم تا ۱۵ درصد وزن سیمان منتج به کاهش ویژه در تخلخل می‌شود. به هر حال مقدار کاهش تخلخل زمانی بیشتر بوده که مقدار جایگزینی بیشتر از ۱۰ درصد شده است.

کاربرد ژل میکروسیلیس

سیلیکا فیوم علاوه بر بتن به عنوان یک ماده جدید، و به طور گسترده در صنعت دیرگداز استفاده می‌شود. تاثیر مهمی در بهبود دیرگداز آمورف به جای اکسید آلومینیوم خالص به عنوان نسوز دارد. لیکن ما در این مقاله به کاربردهای پودر میکروسیلیکا و میکروسیلیس ژل شده در صنعت شیمی ساختمان ایران می‌پردازیم.

از آنجا که غبار میکروسیلیس، ژل سیلیکافیوم الیافی و بدون الیاف می‌تواند به خوبی در فضای ذرات سیمان پراکنده شود و مخلوط بتن را متراکم‌تر کند، لزا عمدتاً در مواردی مانند کاربرهای زیرمورد استفاده قرار می‌گیرد:

ساخت بتن با مقاومت های خمشی و فشاری

استفاده از ژل میکروسیلیس (که از غبار میکروسیلیکا و و روان کننده بر پایه لیگنوسولفونات در فرمول ساخت بهره می برد) باعث می‌شود افزایش چشمگیر مقاومت فشاری و مقاومت خمشی بتن می گردد، با اضافه کردن ۵-۱۰٪ میکروسیلیس، مقاومت فشاری را می‌توان ۱۰-۳۰٪ افزایش داد و مقاومت خمشی بیش از ۱۰٪ افزایش می‌یابد.

تولید بتن با چگالی (وزن مخصوص) بالا

کاربرد میکرو سیلیکا و انواع ژل میکروسیلیس موجب نفوذ ناپذیری ۵-۱۸ برابری و توانایی مقاومت در برابر عوامل شیمیایی خورنده تا بیش از ۴ برابر می گردد.

ساخت بتن های مقاوم در برابر دوره های ذوب و یخ زدگی

پس از ۳۰۰-۵۰۰ چرخه یخ زدگی و ذوب سریع، مدول الاستیک نسبی پودر میکروسیلیس ۱۰-۲۰٪ کاهش یافت، در حالی که بتن معمولی از طریق ۲۵-۵۰ چرخه به ۳۰-۷۳٪ کاهش خواهد یافت.

ساخت با استحکام اولیه بالا

بتن حاوی میکروسیلیس باعث کوتاه شدن دوره عمل آوری می‌شود و ویژگی‌های مقاومت اولیه بالاتر را دارد. مقاومت در برابر سایش: مقاومت پانچ بتن حاوی ژل میکروسیلیس الیاف دار ۰.۵-۲.۵ برابر نسبت به بتن معمولی بهبود می‌یابد و توانایی ضد کاویتاسیون ۳-۱۶ بار بهبود می‌یابد.

مزایای مصرف ژل میکروسیلیس در بتن

میکروسیلیس پودری، انواع ژل میکروسیلیکا و نانوسیلیس به طور گسترده ای در ساخت بتن آب بند نظیر ساخت انواع کانال، تونل، مخازن نگهداری و تصفیه آب و فاضلاب، سد و استخرها،  کفسازی سخت صنعتی، تولید قطعات پیش ساخته بتنی و انواع سنگ مصنوعی استفاده می شود. این گروه از محصولات علاوه بر خواص پوزولانی، به دلیل اندازه ذرات و پرکننده بسیار خوبی نیز می باشد. این خواص ترکیبی منجر به افزایش طول عمر در محیط های خورنده (مقاومت در برابر کلریدها، اسیدها و سولفات ها) افزایش استحکام می شود.

بتن با کارایی بالا حاوی دود میکروسیلیس یکی از مهم‌ترین مواد پیشرفته است که در تلاش برای بازسازی زیرساخت‌های کشور ما ضروری است. دوده سیلیس چقرمگی و مقاومت بیشتری در برابر سایش و خوردگی ایجاد می‌کند و پایداری و کارایی هزینه چرخه عمر را بهبود می‌بخشد.

برخی از نمونه‌های بتن میکروسیلیس شامل استفاده برای پل‌های بزرگراه، عرشه‌های پارکینگ، سازه‌های دریایی و روکش‌های عرشه پل و سایر کاربردهایی است که معمولاً در معرض تخریب ناشی از خوردگی، سایش و تخریب شیمیایی هستند. دود میکروسیلیس محافظت بتن در برابر نمک های یخ زدایی، آب دریا، ترافیک و ضربه های سنگین و سایر محیط های مخرب را بهبود می بخشد.

خواص ژل میکروسیلیس بتن

غبار میکروسیلیکا در کنار تمام خواصی که برای آن برشمرده شد با توجه به حالت پودری با توجه علاوه بر خطراتی که برای سلامت استفاده کنندگان دارد، دارای مشکلاتی اعم از عدم پراکندگی یکنواخت در بتن و افزایش نسبی مقدار آب به سیمان و کاهش کارایی است. از اینرو می بایست در کنار استفاده از میکروسیلیس پودری از انواع فوق روان کننده و ابر روان کننده بتن با پایه های پلی نفتالین سولفونات و پلی کربوکسیلات اتر به عنوان ماده افزودنی کاهنده آب و روانساز استفاده کرد، برای احتراز از این مشکلات و دستیابی به ترکیبی بهتر انواع ژل میکروسیلیس در گروه مهندسی بتن آزما تولید گردید تا از مزایای پودر میکروسیلیس و انواع فوق روان کننده و الیاف پلی پروپیلن در کنار یکدیگر استفاده شود.
در ادامه به برخی خواصی که از جمع این افزودنی ها در انواع ژل میکروسیلیکا حاصل میشود می پردازیم:

انجام واکنش پوزولانی با سیمان

بتن و دوده سیلیسی در طول هیدراتاسیون سیمان با آهک واکنش داده و هیدرات های سیلیکات کلسیم اضافی (ژل سی . اس . اچ) تشکیل می دهد که اجزاء را به یکدیگر متصل می کند و یک ماتریس متراکم ایجاد می کند. دوغاب ژل میکروسیلیکا یا دوغاب میکروسیلیس این وظیفه را به نحو احسن در بتن به عهده می‌گیرد از آنجایی که این محصول فاقد مواد روان ساز است و موجب تغییر در اسلامپ نمی گردد می‌توان از آن به میزان ۳ تا ۸ درصد در آب‌بندی بتن و تولید قطعات پیش ساخته جی اف آر سی استفاده کرد.

اثر پرکنندگی در ساختار بتن

پودر میکروسیلیس ۱۰۰ تا ۱۵۰ برابر کوچکتر از یک ذره سیمان است و می‌تواند حفره‌های بینابینی را پر کند. این ویژگی غبار سیلیکافیوم را قادر می‌سازد تا اثر مخرب تخلخل و نفوذپذیری بتن را به شدت کاهش می‌دهد. ژل میکروسیلیس آب بند الیاف دار ضمن بهره گیری از این ویژگی غبار میکروسیلیکا و دارا بودن الیاف پلی پروپیلن در فرمول ساخت خود در تولید سازه‌های آب بند بتنی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

استحکام وافزایش مقاومت فشاری

بتن حاوی میکروسیلیس و ابر روان کننده پلی کربوکسیلاتی چسبندگی اجزا را بهبود میبخشد که تاثیر مستقیمی بر خواص مکانیکی به ویژه بر استحکام دارد. پاور ژل میکروسیلیکا با بهره‌گیری توامان از ویژگی‌های هر دو محصول و میزان مصرف پایین در حدود ۱ یک تا سه درصد وزن سیمان موجب افزایش مقاومت فشاری، خمشی و کششی بتن در طول عمر سازه می‌گردد، پاور ژل میکروسیلیس به عنوان یک محصول چند منظوره و پر کاربرد، با برخورداری از مواد تشکیل دهنده مورد نیاز سبب برآورده نمودن ویژگی‌های مورد نظر در طرح اختلاط می‌شود.

مقاومت در برابر تخلخل، نفوذپذیری و خوردگی

افزودن سوپر ژل میکروسیلیس الیاف دار با کاهش اندازه منافذ، تخلخل را کاهش می‌دهد. کاهش تخلخل و نفوذپذیری مانع از نفوذ عوامل تهاجمی می‌شود. استفاده از سوپر ژل میکروسیلیس در بتن برای جلوگیری از خوردگی بتن در محیط‌های خورنده مفید است: بندرها، فرودگاه‌ها، مناطق شیمیایی و ساختمان‌های ساحلی نمونه‌های رایجی از کاربرد‌های این محصول پوزولانی الیافی هستند.

محافظت از بتن در برابر واکنش قلیایی

میکروسیلیس ژل شده موجود در مکمل بتن از بتن در برابر واکنش قلیایی سنگدانه ها محافظت می کند. ذرات ریز و بی شکل آن با قلیایی های سیمان واکنش داده و قبل از سخت شدن از محتوای آنها در بتن کاسته می شود. مکمل رسان ترکیبی کارا از فوق روان کننده بتن بر پایه پلی نفتالین سولفونات و غبار میکروسیلیکا با میزان مصرف ۳ تا ۵ درصد وزن سیمان علاوه بر تمامی خصوصیات یاد شده از قیمت مناسبتری در قیاس با سایر محصولات پوزولانی برخوردار است.

یایایی در قبال تخریب سیکل‌های انجماد و ذوب

دوده سیلیس در بتن با کاهش نفوذپذیری و منافذ داخلی (کاپیلاری های) بتن، حرکات آب و فشارهای داخلی را که منجر به تخریب غیر قابل برگشت می‌شود کاهش می‌دهد. ژل میکروسیلیکا الیاف دار با عملکردی مشابه و بهره گیری از الیاف پلی پروپیلن در فرمول ساخت ژل میکروسیلیکا علاوه بر کاهش نفوذپذیری موجب تقلید ترک‌های ناشی از جمع شدگی بتن در سنین اولیه می‌گردد.

افزایش دوام و پایایی

بتن با کارایی بالا حاوی ژل میکروسیلیکا یکی از مهمترین مواد پیشرفته است که در تلاش برای بازسازی زیرساخت‌های کشور ما ضروری است. ژل میکروسیلیس چقرمگی و مقاومت بیشتری در برابر سایش و خوردگی ایجاد می‌کند و پایداری و کارایی هزینه چرخه عمر را بهبود می‌ بخشد.

برخی از نمونه‌های بتن حاوی ژل میکروسیلیس شامل استفاده برای پل‌های بزرگراه، عرشه‌های پارکینگ، سازه‌های دریایی و روکش‌های عرشه پل و سایر کاربردهایی است که معمولاً در معرض زوال ناشی از خوردگی، سایش و تخریب شیمیایی هستند. ژل میکروسیلیکا حفاظت بتن را در برابر نمک های یخ زدایی، آب دریا، ترافیک و ضربه های سنگین و سایر محیط های مخرب بهبود می بخشد.

آب‌بندی بتن

یکی از مواردی که در استفاده از انواع ژل میکروسیلیس الیاف دار مورد نظر است ایجاد خاصیت آب‌بندی یا به بیانی دیگر کاهش مقدار جذب آب در خصوصا در سازه‌های هیدرولیکی (آبی) است. ژل سیلیس الیاف دار با میزان مصرف ۵ تا ۸ درصد وزن سیمان و بهره گیری از خصوصیات پودر میکروسیلیس الیاف پلی پروپیلن و روان کننده بتن بر پایه لیگنو سولفونات علاوه بر افزایش کارایی (اسلامپ) بتن و قابلیت چسبندگی امکان آب‌بندی قطعات بتنی را فراهم می‌کند.

قیمت ژل میکروسیلیس

برای خرید و اطلاع از قیمت فروش میکروسیلیس پودری و انواع ژل میکروسیلیکا در ازنا، تبریز، خمین، سمنان، شیراز، تهران، اصفهان، مشهد، همدان، کاشان، کرمان، ملایر، یزد، اهواز، اردبیل، کرج، کرمانشاه، مازندران و سراسر ایران با کارشناسان فنی و فروش گروه مهندسی بتن آزما و یا نمایندگی‌های عرضه محصولات شیمی ساختمان بتن آزما در سراسر کشور تماس بگیرید.

 

بتن ریزی در هوای سرد مطابق با مبحث نهم

تعریف هوای سرد در بتن ریزی

برای بررسی ضوابط بتن‏ ریزی در هوای سرد، ابتدا باید دانست که هوای سرد از دید استاندارد ها و آیین نامه های بتن ملی و بین المللی چه تعریفی دارد. برای این منظور در این مقاله از ویرایش چهارم مبحث 9 مقررات ملی ساختمان ایران به نمایندگی از مواد موجود استفاده خواهیم کرد که ضوابط این مبحث برای بتن ریزی در هوای سرد به شرح زیر می باشد:

هوای سرد به وضعیتی اطلاق می گردد که برای سه روز متوالی، هر دوی شرط (الف) و (ب) برقرار باشد.

الف) دمای متوسط روزانه هوا در شبانه روز کمتر از 5 درجه سلسیوس باشد. منظور از دمای متوسط روزانه، میانگین حداکثر و حداقل دمای هوا در فاصله زمانی نیمه شب تا نیمه روز است.

ب) دمای هوا برای بیشتر از نصف روز از 10 درجه سلسیوس زیادتر نباشد.

استاندارد بتن ریزی در هوای سرد مبحث نهم

تدابیر لازم جهت بتن ریزی در هوای سرد

برخی از تدابیر احتیاطی توصیه شده توسط این استاندارد برای بتن ریزی در هوای سرد و یخبندان عبارت است از اینکه: در بتن ریزی در هوای سرد باید دقت لازم در انتخاب مصالح مصرفی، طرح مخلوط بتن، شرایط اختلاط، حمل، ریختن و عمل آوردن بتن صورت گیرد تا اطمینان حاصل شود که بتن تازه ریخته شده دچار یخ زدگی نگردد و بتن سخت شده نیز دارای کیفیت لازم باشد.

دمای بتن در طول مدت بتن ریزی و عمل آوری بتن باید ثبت گردد تا اطمینان حاصل شود که محدوده توصیه شده در این مقررات حفظ شده باشد، برای این مورد دمای بتن باید حداقل دو بار در شبانه روز در نقاط مختلف ساختمان ثبت گردد تا از وضعیت عمل آوری و نگهداری بتن اطمینان کافی حاصل گردد.

از نقاط آسیب پذیر گوشه ها و لبه های بتن در مقابل یخ زدن، به طور ویژه ای محافظت گردد چرا که هوای سرد که موجب کاهش واکنش شیمیایی هیدراتاسیون می شود بیشتر در این نقاط اثر گذاشته و از گیرش و روند کسب مقاومت فشاری اولیه باز می ماند، برای این منظور انواع ضد یخ و زودگیر کننده بتن و ملات استفاده می گردد.

سیمان و مصالح مناسب برای بتن ریزی در هوای سرد

  • می توان از سیمان زود سخت شونده (پرتلند نوع 3) به جای سیمان معمولی برای اطمینان از سرعت بیشتر کسب مقاومت بتن استفاده نمود، همچنین استفاده از سیمان های آمیخته، به ویژه سیمان پوزولانی د بتن ریزی در هوای سرد توصیه نمی گردد.
  • می توان از آب گرم برای رساندن بتن به دمای مطلوب استفاده نمود. در این حالت باید از تماس مستقیم آب گرم بیش از 40 درجه سلسیوس و سیمان جلوگیری شود و این موضوع در نحوه ریختن مصالح در مخلوط کن مراعات گردد.
  • سنگدانه ها در هنگام مصرف نباید آغشته به یخ و برف باشند. معمولاً ماسه از شن مرطوب تر، و احتمال وجود یخ در آن بیشتر است. بنابراین اغلب گرم کردن ماسه ضرورت پیدا می کند.
  • استفاده از انواع ضد یخ مایع بدون کلراید برای بتن ریزی با بتن مسلح و استفاده از پودر زودگیر ملات های سیمانی و ضیخ پودری با کلراید برای بتن غیر مسلح، سنگ کاری و سیمانکاری و ساخت قطعات سیمانی نظیر بلوک.

الزامات بتن ریزی در هوای سرد

یکی از الزامات طرح مخلوط بتن انتخاب نسبت آب به سیمان با توجه به روند کسب مقاومت بتن در دمای محیط است. نسبت آب به سیمان نباید از 50 درصد بیشتر باشد. بنابراین لازم است قبل از شروع بتن ریزی تدابیر لازم برای کسب مقاومت اولیه بتن صورت گیرد.

برای کاهش میزان آب قابل بخ زدن در بتن و همچنین کاهش میزان آب انداختن بتن تازه، مقدار آب اختلاط بتن باید حداقل ممکن باشد. بنابراین برای تأمین کارایی لازم، می توان از انواع افزودنی های پلیمری فوق روان کننده و ابر روانساز مورد استفاده در بتن بکاربرد و شاهد کاهش نسبت آب به سیمان بود.

نکته: در صورتیکه از مواد افزودنی روان کننده بتن استفاده نمی شود، اسلامپ بتن نباید بیش از 50 میلیمتر انتخاب گردد.

حداقل دمای بتن در زمستان

حداقل دمای مجاز بتن هنگام اختلاط، ریختن و نگهداری، و نیز حداکثر مجاز افت تدریجی دما در 24 ساعت اولیه پس از خاتمه دوره عمل آوری بتن مطابق جدول زیر است.

دمای بتن هنگام اختلاط نباید بیش از 8 درجه سلسیوس زیادتر از مقادیر جدول ذیل باشد. زیرا موجب اتلاف انرژی بیشتر، افت شدید اسلامپ و در نهایت کاهش کیفیت بتن می گردد. در صورت تأمین کارایی لازم، رعایت این بند الزامی نیست.

دمای بتن هنگام ریختن نباید بیش از 11 درجه سلسیوس زیادتر از مقادیر جدول حداقل دمای بتن باشد. در غیر اینصورت موجب کاهش کیفیت بتن می گردد. در صورت تأمین کارایی لازم در محل کار و در لحظه بتن ریزی، رعایت این بند الزامی نیست.

جدول حداقل دمای بتن بر حسب درجه سلسیوس در مراحل مختلف کار با توجه به دمای محیط و حداقل اندازه اعضا



توجه: چنانچه تدابیری ویژه برای اختلاط و بتن ریزی فراهم نگردد، ریختن بتن در دمای منفی 20 درجه سانتیگراد و کمتر از آن ممنوع است. در اینگونه موارد برای پیشگیری از تعطیلی کارگاه ها و پروژه های ساختمانی استفاده از ضدیخ بتن مسلح AG Antifreeze R می تواند سودمند باشد

نکات بتن ریزی در هوای سرد

حمل و ریختن بتن باید به نحوی باشد که بتن تازه دمای خود را از دست ندهد. بتن باید در حد امکان در وسایل سربسته و عایق بندی شده حمل گردد. و قبل از بتن ریزی باید میلگردها، قالب، سطح بتن سخت شده قبلی و زمین از هر نوع یخ زدگی زدوده شوند.

مهندسین و پیمانکاران پروژه اغلب از عایق حرارتی و گرم کردن قالب‌ ها تا دستیابی به دمای پایدار استفاده می‌کنند و سپس از یک پتوی مخصوص برای پوشاندن و حفظ گرمای تولید شده توسط مخلوط بتنی برای چند روز اول استفاده می‌کنند (این روش مشابه رفتار پرندگان در گرم نگه داشتن خود با هوای گرم موجود در پرهایشان است) برای بهبود این رویه می توان از ضد یخ بتن بدون کلراید AG Antifreeze R برای بتن های مسلح استفاده کرد.

ضد یخ بدون کلراید بتن مسلح

روش عمل آوری بتن در هوای سرد

عمل آوری بتن تازه باید حداقل تا رسیدن بتن به مقاومت 5 مگاپاسگال ادامه باید. برای عمل آوری بتن تازه و محافظت آن از یخ زدگی می توان از روش های سه گانه زیر استفاده نمود:

  1. با استفاده از پوشش های عایق
  2. با استفاده از گرم کردن بتن و محیط اطراف
  3. استفاده از مواد افزودنی زودگیر کننده بر پایه کلرید کلسیم برای بتن های غیر مسلح و ملات مانند ضد یخ با کلراید AG Antifreeze C

ضد یخ با کلراید بتن غیر مسلح و ملات

نکته: بتن تازه باید در مقابل وزش باد، به ویژه پس از برداشتن پوشش ها، محافظت گردد. باید توجه داشت که از تبخیر زیاد آب و بروز پدیده کربناتاسیون در سطوح بتن بر اثر احتراق مواد سوختنی برای گرم کردن آن جلوگیری شود. و همانطور که برای اهل فن مشخص است برای پرهیز از این مشکلات می توان از ضدیخ ملات AG Antifreeze C استفاده کرد.

زمان گیرش اولیه بتن در هوای سرد

لازم است که از یخ زدگی بتن اشباع شده ای که مقاومت آن به 14 مگاپاسگال نرسیده است، جلوگیری به عمل آید. باید از روش های استاندارد و با تهیه نمونه های کارگاهی برای تشخیص رسیدن بتن به مقاومت کافی استفاده نمود. می توان با روش های غیرمخرب استاندارد شده نیز مقاومت فشاری بتن را برای این منظور تخمین زد.

انواع افزودنی های پلیمری فوق روان کننده و ابر روانساز مورد استفاده در بتن

امروزه بتن تعریف خود را از مخلوطی در برگیرنده سیمان، مصالح سنگی و آب جدا کرده است. پیشرفت در فناوری بتن، استفاده از ویژگی های مواد افزودنی و خصوصاً انواع فوق روان کننده های بتن را به عنوان جزئی جدا نشدنی از مخلوط بتنی تازه برای بهبود کارایی، کاهش نسبت آب به سیمان از 5 تا 30 درصد در انواع نسل های روان کننده، فوق روان کننده و ابر روان کننده بر پایه های لیگنو، نفتالین، ملامین و پلی کربوکسیلات اتر که منجر به مقاومت و دوام بیشتر و نفوذپذیری کمتر بتن می شود. انواع فوق روانساز ها کارایی معمول 30 تا 60 دقیقه ای بتن که با توجه به شرایط آب و هوایی سرد و گرم به سرعت از دست می رود، را نیز با انواع دیرگیر، زودگیر و یا نرمال خود تنظیم و حفظ می کنند.

انواع مواد افزودنی کاهنده آب

روان كننده بتن چيست؟

بتن یک ماده مرکب است که از اختلاط سیمان، سنگدانه ها و آب به دست می آید، علاوه بر این اجزای اساسی، بتن حاوی مواد افزودنی است. عملکرد بتن به کیفیت جزء، نسبت آنها، مکان و شرایط جعرافیایی و جوی محل اجرای پروژه بستگی دارد. علاوه بر این، نوع سیمان، ماهیت سنگدانه ها، آب، دمای اختلاط، مواد افزودنی و محیط، رفتار فیزیکی، شیمیایی و دوام بتن را تعیین می کند.
انواع فوق روان‌کننده‌ها و ابر روان کننده ها که به مقدار کم به مخلوط بتن و ملات های سیمانی اضافه می‌شوند، بر بسیاری از خواص بتن تأثیر می‌گذارند، این تاثیرات از زمان تماس آب با مواد خشک بتن تازه تا طولانی‌ مدت ادامه می یابد.

تاثیر روان کننده بر بتن

نحوه اثر گذاری انواع روان کننده، فوق روان کننده و ابر روان کننده های بتن را به طور کلی می توان در یکی از سه دسته ذیل تقسیم بندی کرد:

  1. برای ساخت بتن روانتر و خود متراکم بدون افزایش آب، بدون نیاز به کاهش سیمان و مهمتر از همه بدون کاهش مقاومت نهایی.
  2. بمنظور تهیه بتن کارآمد و با مقاومت بالا با کاهش آب و در نتیجه نسبت آب به سیمان (W/C).
  3. جهت صرفه جویی در سیمان با کاهش هر دو محتوای سیمان و آب در حالی که نسبت سیمان آب یکسان و کارایی یکسان را در همان زمان حفظ می کند.

تاریخچه روان کننده بتن

استفاده از انواع روان کننده بتن از دهه ۱۹۳۰ شروع شد و با بهبود و اصلاح ترکیبات طی سالهای بعد ادامه یافت، روان کننده های بتن بر پایه لیگنو سولفونات‌ با کاهش 5 تا 12 درصدی میزان آب مخلوط بتنی، میزان دوز مصرف 0.5 تا 1.6 و مکانیزم اثر دافعه الکترواستاتیکی در سه نوع نرمال، زودگیر و دیرگیر تا سال ها به عنوان تنها روان کننده بتن مورد استفاده قرار می گرفت.

تا اینکه موادی چون نفتالین فرمالدئید سولفونه (SNF) و ملامین فرمالدئید سولفوناته (SMF) به عنوان عامل فوق کاهنده آب و پایه مواد افزودنی فوق روان‌کننده‌ بتن در دهه 1960 به ترتیب در ژاپن و آلمان توسعه یافتند، هر دو فوق روان کننده های مبتنی بر نفتالین و ملامین پلیمرهای آنیونی خطی با گروه های سولفونات در فواصل منظم هستند. لیکن در سالهای بعد انواع فوق روان کننده های بتن عموما بر پایه نفتالین تولید گردید.
فوق روان کننده های نفتالینی با کاهش 12 تا 20 درصدی میزان آب، میزان مصرف 0.4 تا 1.3 و مکانیزم اثر مشابه با روان کننده های بتن در سه گروه زودگیر، نرمال و دیرگیر تولید می شوند.

آخرین نسل مواد افزودنی کاهنده شدید آب یا ابر روان کننده های بتن بر پایه پلی کربوکسیلات اتر هستند. این گروه که در اواسط دهه 1980 معرفی شدند، از یک ستون فقرات (زنجیره اصلی با بار منفی ) حاوی گروه های کربوکسیلیک تشکیل شده اند و دارای زنجیره های جانبی پلی اتیلن گلیکول غیر یونی به آن متصل هستند.
ابر روان کننده های بتن کربوکسیلاتی با میزان کاهندگی 20 تا 38 درصدی، مقدار دوز مصرف 0.2 تا 1.2 و مکانیزم اثر آن علاوه بر دافعه الکترواستاتیکی از طریق ممانعت فضایی است. در تصویر ذیل انواع بنیان های مواد روان کننده و کاهنده آب بتن به ترتیب سال عرضه همراه با فرمول شیمیایی و پایه شیمی آن موجود است.

تاریخچه انواع روان کننده بتن

فوق روان‌کننده‌ های حاصل از پلیمرهای مصنوعی میعانات ملامین فرمالدئید سولفونه، میعانات نفتالین فرمالدئید سولفونه،  بر اساس یک واحد تکرار شونده (نفتالین یا ملامین سولفونات) بودند. افزودنی های جدید پلیمرهای پلی کربوکسیلات بر اساس دو یا چند گروه ساختاری هستند که تنوع بیشتری را در ساختارهای مولکولی ممکن ایجاد می کنند، به عنوان مثال تغییر تعداد گروه های کربوکسیل در واحد پلی اتر، جذب پلیمر در سطح ذرات سیمان می تواند به طور قابل توجهی تغییر کند.
وزن مولکولی مولکول های پلی اتر را می توان به درستی تنظیم کرد تا پلیمرهایی با ویژگی های مختلف برای کاهش آب اختلاط یا ایجاد اثر تاخیری در هیدراتاسیون اولیه سیمان ایجاد کند.

نحوه عملکرد روان کننده بتن

افزودنی های شیمیایی کاهنده آب در واقع بصورت یک گروههای شیمیایی تحت عنوان پراکنده ساز (dispersant) عمل می کنند که مانع کلوخه ای شدن ذرات سیمان می شوند. پراکنده ساز ها اساسا موادی با سطح فعال 10بوده و شامل مولکول های ارگانیک با شاخه های اصلی بلند هستند که دارای یک گروه آب دوست قطبی بوده و بوسیله گروه های قطبی (–OH) به شاخه های ارگانیک آبگریز غیر قطبی متصل هستند.
گروههای قطبی جذب سطوح ذرات سیمان شده و انتهای آبگریز به سمت خارج از ذرات قرار می گیرد. سر آب دوست پلیمر، تنش سطحی آب را کاهش داده و پلیمر جذب شده، ذرات سیمان را بواسطه دافعه الکترواستاتیکی از هم دور می کند. جذب افزودنی باعث افزایش پتانسیل زتا (Zeta) شده و نهایتا باعث ایجاد بار منفی بر روی ذرات سیمان می گردد.

تفاوت روان کننده، فوق روان کننده و ابر روان کننده

با رشد واکنش هیدارسیون فوق روان کننده های بتن بر پایه لیگنو سولفونات ها (نرمال و تصفیه شده)، ملامین فرمالدهید و پلی نفتالن سولفونات فرمالدهید، عمدتا بر اساس مکانیزم کاهش افزایش پتانسیل زتا که منجر به ایجاد دافعه الکترواستاتیکی میشود، عمل می کنند. در ارتباط با تفاوت روان کننده لیگنو و فوق روان کننده های بتن بر پایه نفتالین و ملامین باید به قوت و ضعف پتانسیل زتای موجود اشاره کرد.

این در حالی است که پلیمرهای دارای زنجیره اصلی و فرعی (backbone and graft chains) مانند پلی کربوکسیلات ها، آکریلیک استرها و... عمدتا علاوه بر نیروی دافعه به واسطه ممانعت فضایی منجر به پراکندگی ذرات سیمان می شوند. ممانعت فضایی مکانیزم بسیار موثرتری نسبت به دافعه الکترو استاتیکی است. در این پدیده در واقع زنجیرههای جانبی بزرگ باعث جداسازی مولکول ها میگردد و همین موضوع اخیر به بهترین شکل بازگو کننده تفاوت ابر روان کننده و فوق روان کننده است.

قیمت روان کننده بتن

به طور حتم یکی دیگر از عوامل تاثیرگذار بر انتخاب نوع ماده افزودنی کاهنده آب قیمت خرید و فروش آن است، لیکن در این موضوع هم توجه به قدرت هدریک از روان کننده ها، فوق روان کننده و ابر روان کننده های بتن بر پایه کربوکسیلات تعیین کننده است. از این رو توصیه می کنیم برای انتخاب بهینه و خرید،  کسب اطلاعات فنی، ایمنی و لیست قیمت با نمایندگی های فروش گروه مهندسی بتن آزما در اصفهان، اهواز، تبریز، کرج، اراک، شیراز، یزد، رشت، زنجان، ساری، مازندران، کرمان، تهران و سایر شهر ها تماس بگیرید.

صفحه قبل 1 صفحه بعد